Érdekességek a lézeres szemműtétről

Érdekességek a lézeres szemműtétrőlAz emberi látás élességének javítása már a 18. században is felmerült. Természetesen ekkor még csak kezdetleges lehetőségek miatt nem volt biztonságos, elterjedt a kezelés, azonban azt már ekkor felismerték, hogy a a szaruhártya domborúságának módosításával elérhető, hogy a szembe jutó fénysugarak fókusza pontosan az ideghártyára essen, és így élesen lásson az ember.

Az első komoly, megfelelő minőségű szemműtét a PRK volt, amit az 1980-as évek végén fedeztek fel. Ez annyira kiváló felfedezésnek számított, hogy a PRK műtétek a mai napig töretlen népszerűségnek örvendenek.

A PRK mellett a másik nagy népszerűségnek örvendő lézerkezelés a FEMTO. Ez sokkal modernebb eljárás, valamint két lézer szükséges az elvégzéséhez, így a jobb minőségű lézeres szemműtét mellé magasabb ár is párosul a PRK-hoz képest. A magyar kutató által megalkotott FEMTO módszer sokkal kiszámíthatóbbá és pontosabbá tette a lézeres látáskorrekciót, emellett pedig kényelmes és teljesen fájdalommentes is.

A FEMTO olyan jó minőségű kezelés, hogy a NASA és az Egyesült Államok Haditengerészete vadászpilótái számára is engedélyezett a FEMTO lézerkezelés. Mivel az űrhajósokat, vadászpilótákat rendkívüli hatások érnek munkájuk során, így csak olyan látáskorrekciót engedélyeznek számukra, amely ellen tud állni ezeknek a hatásoknak. A szemüveg, kontaktlencse, valamint a kevésbé modern kezelések nem megfelelők erre a célra még.

A katonák, űrhajósok mellett a sztárvilágban is rendkívül népszerű a FEMTO kezelés, hazai és nemzetközi sztárok is előszeretettel veszik igénybe látások tökéletesítéséhez.