Klímaszerelési tudnivalók panellakásokba

Klímaszerelési tudnivalók panellakásokbaA nyári nagy melegben a panellakások könnyen átmelegszenek, és akár egész nyáron át tartják a hőt, ha nem érkezik hidegebb időszak. Ennek megfelelően a panellakásokba történő klíma szerelésre nagy igény van a nyár folyamán. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat fogjuk megvizsgálni.

Az első dolog, amire figyelni kell panelek esetén, hogy az elektromos hálózat nem biztos, hogy elbírja az on-off klímák által jelentett terhelést. Ezek azok a klímák, amik működés közben maximális teljesítménnyel mennek, majd kikapcsolnak. Helyette legtöbb esetben ajánlott az inverteres klíma, ami folyamatosan működik ugyan, de jóval kisebb hatásfokon, így nem terheli meg annyira a lakás villamoshálózatát.

A beszerelést tekintve célszerű olyan cégtől megvásárolni a klímát, amely üzembe helyezéssel is foglalkozik, mivel 2015 óta csak olyan vállalkozások végezhetik el a hűtőközeggel rendelkező klímaberendezések telepítését, akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval és megfelelően képesített szakemberekkel végzik el a munkát. Általában minden szerelő az általa árusított klímákat ismeri legjobban, és kedvezőbb feltételeket is kaphatsz, ha egyszerre rendelsz klímát és beszerelést is.

Egy 50 m2-es panelba általában 3,5 kW-os klímát szoktak telepíteni, mellyel már elviselhető hőmérsékletet és kellemes klímát lehet teremteni otthonodba. A klímák nem csak a hőmérséklete, hanem a páratartalmat is csökkentik, így a hőérzet kismértékű hőfok csökkenés esetén is jelentősen javul segítségükkel.