A klíma telepítés szabályai

A klíma telepítés szabályaiA nyári forróság elviselésére a legnépszerűbb megoldás a klíma telepítése. Nem szerelhet be azonban bárki klímát, és több szabályt is be kell tartani, amikor klímát vásárolunk.

Engedély és végzettség kell a klímaszereléshez, valamint a berendezések forgalmazása is engedélyhez kötött, így csak regisztrált szakembertől lehet megvásárolni és csak regisztrált szakember fogja tudni telepíteni is a készüléket. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor beüt a nyári forróság, akkor a regisztrált szakemberek már általában foglaltak, így hosszú várakozási időre lehet számítani.

Építési engedélyre is lehet szükség, ha a helyiség, épület olyan adottságokkal rendelkezik, amennyiben kiépítése során az építmény tartószerkezete, vagy tartószerkezeti elemei átalakításra kerülnek.

A világörökséghez tartózó, illetve a műemlékvédelem alá eső épületek, társasházak esetében is szükséges engedély a split klíma kültéri egységének felszereléséhez.

Előfordulhat, hogy az adott település önkormányzatának is vannak saját rendeletei, előírásai a klímák kültéri egységének felszerelésével kapcsolatban. Ez településenként változó, így érdemes mindenképpen klíma vásárlás előtt utánajárni, hogy az adott településen milyen szabályok érvényesek.

Társasház esetén további szabályok is érvényben lehetnek. Először is a Társasházi törvény (2003. évi CXXXIII.) vonatkozó előírásait kell figyelembe venni, de egyes társasházak ennél is szigorúbb szabályokkal rendelkezhetnek adott esetben.