Nagyfokú rövid- és távollátás

Nagyfokú rövid- és távollátásA szem fénytörési hibái, a rövid- és távollátás rengeteg ember számára eredményez látásproblémát. Az éleslátáshoz szükség van arra, hogy a szembe érkező fénysugarak a retinán találkozzanak. Ha ez nem történik meg, akkor azt javítani kell szemüveggel, kontaktlencsével vagy lézeres szemműtéttel.

A lézeres szemműtétek előnye, hogy segítségével az általánosan előforduló fénytörési hibák nagy része javítható. Hátránya, hogy nagyfokú rövidlátás, nagyfokú távollátás esetén nem alkalmazható a lézeres látásjavítás, így más megoldások után kell néznie annak, aki ilyen problémákkal küszködik. Nagyfokú rövidlátásról -12 dioptria felett, nagy fokú távollátásról +5 dioptria felett beszélünk.

Ezeket a látásproblémákat lézeres szemműtét helyett a szemlencse cseréjével lehet orvosolni. Ez az eljárás hasonlóan működik, mint a szürkehályog műtét, eltávolítják a szemlencsét, és egy olyan műlencsét ültetnek be a helyére, amelynek köszönhetően megszűnik a fénytörési hiba, így nem lesz szükség utána szemüvegre, kontaktlencsére sem.

A szemlencse cseréje minimális beavatkozással jár csak, ultrahangos elven működik. A beültethető szemlencsék lehetnek trifokális, multifokális és monofokális lencsék is. Trifokális és multifokális lencsék segítségével érhető el akár az teljes szemüvegmentesség is, idős korban is.

A beültetett műlencsék hajlékonyak, rugalmasak, aminek köszönhetően hasonlóan viselkednek, görbülnek, mint a természetes szemlencsék, és törőerejük is változik, annak függvényében, hogy a páciens hova tekint.