A napelemes rendszerek működése

A napelemes rendszerek működéseEgyre többen figyelnek oda arra, hogy minél jobban kíméljék környezetüket, a világot. Erre az egyik legjobb módszer, ha a napenergiára váltanak át a megszokott vezetékes áramszolgáltatás helyett. Nem mellesleg a napelemes energiatermelés olcsóbb is, mint a megvásárolt áram. Lássuk, hogyan is működik egy ilyen napelemes rendszer a gyakorlatban.

A napelemes rendszerek lényege, hogy segítségükkel a napból érkező energiát elektromos árammá alakítjuk. Ezt a napenergia hasznosítás a napelemekkel kezdődik, melyek összegyűjtik a napsugarakat és az inverterhez továbbítják azokat. Ez az inverter alakítja át a beérkező egyenáramot váltóárammá, mivel az otthonunkban található elektromos berendezéseknek váltóáramra van szükségük.

Adja magát a kérdés: mi a helyzet olyankor, pl. éjszaka, amikor nem süt a nap? Ilyenkor két lehetőségünk van, hogy ne maradjunk áram nélkül.

Az első megoldás, amely olyan helyeken működik, ahol ki van építve a vezetékes áramszolgáltatás. Ennek lényege, hogy a fel nem használt áramot visszatáplálja a rendszer az elektromos hálózatra, amiért cserébe a szolgáltató fizet nekünk. Ilyenkor pl. éjszaka a hálózati áramot használjuk, és csak az esetleges különbözetért kell fizetni.

A másik megoldás olyan helyeken elterjedtebb, ahol nincs vezetések áram. Itt akkumulátorok segítségével tárolják a megtermelt áramot, amit aztán fel lehet használni olyan időszakokban, amikor nem termelődik elegendő áram a napenergia segítségével.