Baleset-megelőzés a kerti játszótereken

Baleset-megelőzés a kerti játszóterekenA gyerekek egyik legkedveltebb játéktere a tavaszi, nyári hónapok során az udvar, a kert. Ennek megfelelően egyre többen rendelkeznek udvarukban kerti játszótérrel. A nem megfelelően elkészített játszóterek, a fel nem készített gyerek, szülők mind olyan okok lehetnek, melyek balesetekhez, problémákhoz vezethetnek. Lássuk, mire kell figyelni.

Az első lépés, hogy olyan kerti játszóteret kell beszerezni, amely rendelkezik a megfelelő minősítésekkel. Ezek a minősítések szükségesek közterekre, iskolákba, óvodákba, azonban otthonodban olyan játszóteret építesz, amilyet csak akarsz. Ha nem figyelsz a minősítésre, akkor is érdemes észben tartani, hogy pl. fa játszóterek esetén a fa felületek simán legyenek, a csavarok ne álljanak ki a játékokból, a játékok magassága akkora legyen, hogy az esetleges esések ne tudjanak komoly sérüléseket okozni. Amire mindenképpen figyelni kell, hogy a játszótér aljzata mindenképpen legyen a szabványnak megfelelően kiépítve, ugyanis ide fognak érkezni a gyerekek.

A baleset-megelőzés következő része, hogy a gyerekek megfelelő képzést kapjanak a játékok használatáról. Itt olyan dolgokra kell gondolni, hogy mindig két kézzel kapaszkodjanak, a lépcsőknél, létráknál kézzel is fogják a kapaszkodót, figyeljenek oda, hogy hova lépnek és a társaikra is figyeljenek oda.

A gyerekek ruházatának megválasztása is hatással van a biztonságra. Mindig olyan ruhában érdemes leengedni a gyereket a játszótérre, amely méretre tökéletes. A nem megfelelő méretű ruhák beleakadhatnak a játékokba, aminek gyakran baleset a vége.