A tűzvédelem fontossága

A tűzvédelem fontosságaSzámos olyan munkahely, munkavégzés van, ahol tűz alakulhat ki, így szükség van megelőzésre, tűzvédelmi ismeretek szerzésére. Lássuk, hogy miért is fontos a tűzvédelem.

A tűzvédelem egyik legfontosabb része, hogy a dolgozókat felkészítsék a lehetséges veszélyekre, a tűz kialakulására. Ha gyúlékony anyagokkal, tűzveszélyes helyeken dolgoznak a munkavállalók, akkor a tűzvédelmi oktatásnak köszönhetően meg tudják előzni a tűz kialakulását, előre felismerik azokat a helyzeteket, melyek elősegítik a tűz kialakulását.

Egy ilyen oktatás során nem csak a megelőzésre, hanem tűz oltására is nagy figyelmet fordítanak. Ide tartozik pl. a tűzvédelmi készülékek megfelelő használata, a vészkijáratok rendjének, használatának megismerése. Az oktatás keretein belül mindenki megtanulhatja, hogy mi a teendője, ha tűz ütne ki a munkahelyen, hogyan lehet minimalizálni a kárt, biztonságban elhagyni az épületeket.

A tűzvédelemhez hozzátartozik egy tűzvédelmi terv is, amely nem csak a munkavállalók számára, hanem rendszer szinten foglalkozik a tűzesetek alatti teendőkkel. Itt olyan dolgokra kell gondolni, mint pl. a tűzjelző rendszerek kiépítése, tűzvédelmi készülékek beszerzése, minősítése, ellenőrzése. Ahogy láthatjuk, a terv feladata, hogy minden részletre kiterjedően meg legyen tervezve a teendő tűz esetére.

A tűzvédelem gyakran szorosan kapcsolódik a munkavédelemhez, mivel mindkettő a balesetmentes, problémamentes munkavégzést segíti elő.