A munka és a magánélet egyensúlya

A munka és a magánélet egyensúlyaA munka és a magánélet egyensúlyának megteremtése legtöbb ember számára problémákat, nehézségeket szokott okozni. Ezzel a problémával (főleg kisgyermekes anyukákra koncentrálva) foglalkozik a http://munkacsalad.hu/ weboldal is.

A nem megfelelő egyensúly olyan problémákkal járhat, mint pl. a fáradtság, rossz egészségi állapot, stressz és rengeteg elvesztegetett idő, így célszerű azt megoldani, hogy mindkét feladatra elegendő idő jusson.

Ehhez az első feladat, hogy meghúzzuk a határt a munka és a magánélet között. Ez a határ mindenki számára máshol helyezkedik el, így egyénenként kell eldönteni, mi az, amikor egyik sem megy a másik rovására.

Ha lehetséges, akkor a két folyamatos különítsd el egymástól. Ez azt jelenti, hogy munkaidőben csak a munkára, otthon pedig csak a munkán kívüli dolgokra fordítsd idődet. Ezt általában nagyon nehéz a gyakorlatban kivitelezni, azonban törekedni kell arra, hogy minél jobban el lehessen választani őket.

A stresszhelyzetek elkerülésének érdekében mindig tartsunk szünetet munkaidőben, egyszer-egyszer pihenjünk, valamint próbáljunk jó viszont kialakítani munkatársainkkal.

Nem csak a jó viszony, hanem a rendszeres mozgás is jelentősen javíthatja a közérzetet, enyhítheti a feszültségeket, valamint a megfelelő gyakorlatok elvégzésével megelőzhetjük a nyak-, hát- és derékfájást, amik gyakran az ülőmunka velejárói.