Mit érdemes tudni az egészséges táplálkozásról?

Az egészséges táplálkozás fontosságát ma már sokan felismerik, a hétköznapi életben is. Nem csak sportolók figyelnek oda arra, hogy mit és mennyit esznek, hanem az átlagemberek is, valamint egyre többen veszik igénybe sporttáplálkozási szakemberek tanácsait is. Cikkünkben az egészséges táplálkozással kapcsolatos tudnivalókat fogjuk röviden bemutatni.

Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb szabálya, hogy az étkezés rendszeres, kiegyensúlyozott legyen. Ez nem mindenki számára kivitelezhető különböző okok miatt, de törekedni kell arra, hogy ne egyszerre együnk sokat, hanem inkább a többszöri kisebb étkezést részesítsük előnyben.

A táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Ez a mennyiséget (átlagos felnőttek számára napi 2-2,5 liter) lehetőség szerint ásványvízzel vagy csapvízzel vigyük be, ne cukrozott italokkal, mivel a cukortartalmú italok egészségtelenek.

Étrendünket minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze, mivel a sokszínű étrend önmagában is majdnem teljes biztosítékot jelent arra, hogy szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz hozzájut.

Az ételeket tekintve kerüljük a zsíros, sós ételeket. Az ételek elkészítéséhez zsír helyett használjunk olíva olajat, vagy kókuszolajt.

Érdemes odafigyelni a megfelelő gyümölcsfogyasztásra is, akár naponta többször is ehetünk nyers gyümölcsöt. Ezt nem csak nyáron, hanem télen is célszerű betartani, ilyenkor lehetőség van gyümölcssaláta elkészítésére és fogyasztására.