A Balaton északi partjának látnivalói

Amikor a Balaton partja jön szóba, akkor általában a legtöbb embernek a déli partról a balatoni nyaralók, nyaralás, a fürdés jut eszébe, az északi partról pedig a kirándulás, a látnivalók. Ezeket az északi parti látnivalókat fogjuk cikkünkben bemutatni.

Badacsony

A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye, a Balaton két öble közé ékelődve magasodik. A hegyről a déli parton fekvő Fonyódra, illetve Fonyód–Alsóbélatelepre látunk rá.

Badacsony legnagyobb nevezetessége, hogy a hegy oldalát 280 méteres magasságig különféle laza üledékek borítják, melyek szőlőtermesztésre tökéletesek, az emiatt kialakult borvidéket rengetegen látogatják évről évre.

Szigliget

Itt található Magyarország egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb vára. Két oldalról a Balaton és a tapolcai mezőség határolja. A szigligeti vár egyike az ország azon kevés várainak, amely a török időkben nem került török uralom alá, megőrizte függetlenségét 150 éven keresztül. Nem csak a várat érdemes megtekinteni, hanem a kilátás is gyönyörű innen nézve.

Tihany

Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten található. Legnagyobb nevezetessége a tihanyi apátság, amely I. András király alapított 1055-ben Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére.

Tanösvények

Kékkúttól kezdve Szentbékkállán át Balatonedericsig, valamint a Kis-Balatonig túrázhatunk a Balaton északi partján, ha kiránduláshoz van kedvünk.