Mire figyeljünk kerti tó kialakításakor?

Manapság már egyszerű otthon megtervezni, majd kiépíteni egy kerti tavat, mivel minden könnyen rendelkezésünkre áll. Az interneten könnyen találunk segédleteket, leírásokat, ezek alapján kerti tó webáruházakból meg tudjuk vásárolni a szükséges kellékeket, majd meg tudjuk építeni magunknak a tavat. Cikkünkben olyan dolgokat fogunk bemutatni, amire mindenképpen figyeljünk a kiépítés során.

A tó ne a kert közepébe kerüljön, hanem olyan helyen építsük ki, ahol lehetőleg csak a délelőtti órákban süti a nap. Ez az algásodás megelőzése ellen fontos különösen. Erre figyeljünk kiépítéskor, mivel utólag már nehéz megfelelő árnyékot adó fákat ültetni a tó mellé (sok idő, amíg megnőnek), így később csak építményekkel tudjuk árnyékolni a tavat, ami költséges megoldásnak bizonyulhat.

Ha árnyékot szeretnénk találni a tónak, kerüljük a közeli lombhullató fákat, mivel a lehulló levelek, ágat könnyen eltömítik a vizet.

Amire még figyeljünk, hogy a tófóliát védjük a kiszakadástól, mert később ezt nehéz lehet cserélni, pótolni. Ennek megfelelően a kutyát, macskát ne engedjük a tó közelébe, mivel könnyen megsértheti a fóliát.

Ha halakat is tervezünk telepíteni a tóba, akkor más szabályok alapján kell kiépíteni, mivel a halaknak át kell vészelni a telet a tóban, amelyhez általában minimum 1 méteres vízmélységre van szükség. Ha nem akarunk halakat, csak díszeket, akkor sekélyebb vízmélység is jó megoldásnak bizonyulhat.